POP (Post Office Protocol) je protokol za prenos e-pošte s strežnika na računalnik in je bil prvotno zasnovan za uporabo samo v enem računalniku. Za razliko od sodobnih protokolov, ki uporabljajo dvosmerno sinhronizacijo, POP3 podpira samo enosmerno sinhronizacijo e-pošte, kar uporabnikom omogoča prenos e-pošte s strežnika v e-poštnega odjemalca lokalno v napravi, na kateri se uporablja.
Pomembno: Pred postopkom boste potrebovali nekaj osnovnih informacij
E-poštni naslov : To je celoten naslov, ki ga uporabljate za pošiljanje in prejemanje sporočil.
Geslo za e-pošto : Geslo za dostop do vašega e-poštnega računa.
Ime strežnika POP : Strežnik, ki vsebuje vašo e-pošto.
Ime strežnika SMTP : Strežnik, ki se uporablja za pošiljanje e-pošte.
Ti koraki so enaki ne glede na to, ali v Outlook dodajate svoj prvi e-poštni račun ali dodatne e-poštne račune.
- Kliknite Datoteka in nato Dodaj račun.

- V polje »E-poštni naslov« vnesite svoj e-poštni naslov.
Nato morate izbrati protokol, ki je v tem primeru POP.
- Vnesite ustrezne poštne strežnike in vrata v skladu s primerom na sliki.

- Geslo za dostop do vašega e-poštnega računa.

Kako shraniti kopije e-poštnih sporočil na strežniku?
Če prenesete e-pošto v Outlook prek protokola POP, jo bo Outlook prenesel lokalno v vaš računalnik in jo nato izbrisal s poštnega strežnika. Na ta način do teh e-poštnih sporočil ne boste mogli dostopati iz drugih računalnikov.
Vendar pa je mogoče kopije e-poštnih sporočil hraniti na strežniku s spreminjanjem nastavitev v Outlooku.
- Odpreti morate nastavitve e-poštnega naslova. To lahko storite tako, da sledite korakom na spodnji sliki.
Opomba : V primeru uporabljamo e-poštni naslov v domeni @wmd.hosting. V računalniku s pomočjo teh korakov poiščite e-poštni naslov, za katerega želite spremeniti nastavitve.
- V novem oknu, ki se odpre, kliknite na želeni e-poštni naslov in nato na »Spremeni ...«.
Nato se bo odprlo novo okno, v katerem morate potrditi polje poleg možnosti »Pusti kopijo sporočil na strežniku«.
Poleg tega lahko omogočite možnost, ki bo e-pošto s strežnika izbrisala po določenem številu dni (v primeru na sliki bodo e-pošta izbrisana po 14 dneh).
Če želite, da se e-poštna sporočila nikoli ne izbrišejo s strežnika, počistite polje pri možnosti »Odstrani s strežnika po«.